Съвети и стратегии за жени инвеститори в имоти

Много от жените, които искат да инвестират в недвижими имоти, не знаят как да започнат. На някои им липсва знание, на други, осъзнали тази липса, не им достига увереност. Откъде да започнат жените, които искат да инвестират в имоти, пита и търси отговори NuWire.

Добра изходна точка е интернет, съветва изданието. Някои от основите на инвестирането в имоти може да се научат от образователни материали онлайн. Полезно е и темата да се опознае, като се следят текущите новини и тенденции на пазара.

Липсата на знание не е единственото нещо, което възпира някои жени от инвестиции в имоти, силен фактор е и страхът. „Жените се страхуват да не загубят пари, да не вземат грешно решение, а и не знаят откъде да почнат“, казва Чарита Кейдънхед, основател на Bham WIire (Birmingham Women Investing in Real Estate), група жени, които се интересуват от инвестиции в имоти.

Клубове за инвестиции в имоти
Клубовете за инвестиции в имоти също са добра начална точка, защото освен образование, осигуряват и контакти в сектора. Подобни клубове съществуват под различни форми, като някои са по-големи и по-официални от други. Така например National Real Estate Investment Association (NREIA) има около 40 хил. членове в 230-те си си подразделения из САЩ.

Има и по-малки и по-неформални инвестиционни общности. Така например чрез сайта MeetUp.com Джордан Уелс се е запознала с други инвеститори, като сега на месечните й срещи присъстват по около 15 души, повечето от които жени.

Освен клубове с фокус върху инвестициите в имоти, може да се потърси контакт и с общи бизнес организации, каквато например е Националната асоциация на жените със собствен бизнес (NAWBO), смята Лиза Морън-Брома, автор на няколко книги със съвети за инвестиции в имоти.

Участието в клуб дава усещане за пулса на пазара, казва тя. Сред допълнителните ползи са достъпът до образователни материали и подробности за законодателството в сферата на имотите.

Работа в мрежа
Независимо от типа клуб или организация, който предпочетат, жените инвеститори получават по този начин възможност за работа в мрежа, образование и подкрепа.

„Жените, които тепърва навлизат в сферата на инвестициите в имоти, могат да научат много от това да са около хора, които вече инвестират. Освен това да работиш с хора с опит е добре за добиването на увереност“, казва Кейдънхед.

В инвестиционните клубове членуват брокери, други инвеститори, кредитори, строители, представители на всички професии, свързани с имотите, което е удобно за създаване на собствена мрежа. Морън-Брома съветва жените и да съберат екип от експерти, с които да работят. „Трябва да имате финансов екип – счетоводител, адвокат, пропърти мениджър, ако ще купувате имоти в дългосрочен план“.

Стратегии
Предвид кредитната криза в САЩ и опасността от рецесия много от жените в страната, които се интересуват от инвестиции в имоти, се колебаят, защото не разполагат с достатъчно средства.

„Преди половин година инвеститорите имаха възможност да купят имот, без да разполагат с никакви налични средства, като получаваха 100% финансиране. Предвид всички просрочени ипотеки напоследък обаче това вече е невъзможно, затова наистина е необходим известен първоначален капитал. Дори и да е само 10 или 20 процента, много от начинаещите инвеститори не разполагат с тях“, казва Кейдънхед.

Една от стратегиите за навлизане в сектора е закупуването на имоти с просрочени ипотеки, като обикновено те са по-достъпни.

Освен това, според Джордан-Уелс, жените имат по-голям шанс от мъжете при преговорите със собственици, които са близо до просрочване на ипотеката, да им я продадат под пазарната цена. „Жените лесно установяват контакт и печелят доверие“, казва Кейдънхед. Тя препоръчва също да се развият умения за водене на преговори.

Според нея няма неравнопоставеност между половете, що се отнася до недвижимите имоти. „Мисля, че основната пречка е вътрешна. Жените понякога смятат, че им липсва власт и че няма да се справят.“

В крайна сметка полът няма значение. Който е упорит и вярва в себе си, независимо дали е мъж или жена, ще се справи успешно, казва Морън-Брома.