Кризата - подходящо време за инвестиции в предмети на изкуството

ветовната икономическа криза не носи само загуби, тя е и време за нови алтернативи в бизнеса, в това число и за инвестиции в изкуството. Такова мнение е изразил старши сътрудникът на британската компания Fleming Family&Partners, Марк Гарбер, в интервю за Руската информационна агенция (РИА) "Новости".

Според Гарбер по време на криза на пазарите се появяват много неочаквани и интересни предложения.

„В момента излизат най-различни предложения на арт пазара - например за покупки на частни колекции. В сложната икономическа ситуация хората взимат решения да се разделят даже със семейните си арт-колекции, съхранявани от не едно поколение“, допълва британецът.

Той пояснява, че тези сделки се осъществяват на пазара в рамките на частни продажби или с посредничеството на известни дилъри.

„На откритите търгове уникални колекции попадат много рядко, тъй като семействата не искат да афишират продажбата“, казва още Гарбер.

По мнение на Марк Гарбер широката диверсификация на активите и преди всичко вложенията в реални ценности помагат за увеличаване на личното състояние по време на криза. В този контекст според британеца т.нар. арт-банкиране може да е добър инструмент в ръцете на инвеститорите.

„Арт-банкирането е покупка на предмети на изкуството с цел извличане на максимална печалба или фиксиране на тази цена, независимо от случващите се икономически и политически промени“, уточнява Гарбер.

По думите му на пазара на съвременно изкуство действат пазарни закони за разлика от пазара за класическо изкуство, за който „има вечни ценности“. На пазара на съвременно изкуство се търгуват картини, скулптори, фотографии и други арт-обекти и от инвестиции в него може да се извлече максимална печалба, ако цените се „изстрелят“.

Както във всяко инвестиционно начинание, и тук инвеститорите трябва да се допитват до мнението на професионалисти, които да ги ориентират какво решение да вземат. Гарбер съветва занимаващите се с арт-банкиране да си създадат диверсифициран портфейл и смесени вложения, където да обединят в една колекция както класическите, така и съвременните произведения на изкуството.