Фонд на HSBC търси подходящи инвестиции в България

Инвестиционният фонд на HSBC European Active Real Estate Fund проучва българския пазар за имоти за подходяща инвестиция. Това каза за Investor.bg Матю Хънт, фонд мениджър от Specialist Fund Management, част от HSBC.

У нас фондът се интересува главно от проекти на пазара на офис и индустриални площи, които смята, че имат повече потенциал за развитие. Интерес представляват инвестиции с минимална стойност от 50 млн. евро, „като горна граница на практика няма“.

В момента компанията проучва няколко оферти, за които Хънт не пожела да даде по-конкретна информация, тъй като преговорите са на много ранен етап.

Запитан дали се интересуват от активи от пазара на търговски площи, той каза, че в този сектор конкуренцията в момента е много висока и няма възможност за добавяне на голяма стойност както на други сектори.

„Не бихме се интересували да купим току-що построен търговски център, към който не може да се добави стойност“, каза Хънт, като отбеляза, че с оглед настоящата ситуация на пазара на имоти у нас, някои от тези центрове биха могли да се купят по-евтино след една година.

Предвид това той допълни, че е по-вероятно фондът да придобие офис или индустриален имот у нас, въпреки че се фокусира върху всички видове бизнес имоти и хотели.

Наскоро фондът направи първата си инвестиция в Румъния, придобивайки дял от 50% в изложбения и индустриален парк Expo Market Doraly до Букурещ за 104 млн. евро. Паркът включва 592 хил. кв м бизнес площи, в които влизат шоурум и складове, както и 377 хил. кв м площи на различен етап от развитие. В момента в парка има около 800 наематели. Той е разположен на магистралата DN2 на около 8 км от Букурещ.

По думите на Хънт заради затруднените условия на пазара в Източна Европа сделката в Букурещ се е забавила 3-4 месеца.

Той добави, че се интересуват от сделки, при които придобиват най-малко 50% в проекта.

Според него пазарът на имоти в Източна Европа все още не е напълно засегнат от ипотечната криза, но нейното влияние се очаква да се усети занапред и редица бизнес имоти може да поевтинеят.

Фондът е започнал да набира капитал за инвестиции в имоти в Европа, като целта е да привлече 450 млн. евро. Те ще бъдат инвестирани в рамките на три-четири години, каза Хънт.