Четири съвета за покупка на акции по време на криза

Акциите „бият” по доходност останалите класове активи и не трябва да бъдат изцяло игнорирани – дори и по време на рецесия, пише Investopedia.com.

Въпреки че звучи страшно, не трябва да се притесняваме – възможно е да изберем правилните акции и да облекчим риска дори и при трудни за икономиката времена.

Пазарите имат свойството да гледат напред, при което отчитат ръстове много преди рецесията да достигне дъното. Например според изследване на влиятелния икономист Доналд Лъскин акциите в САЩ са отчели печалба от средно 12,1% по време на рецесиите след Втората световна война.

В тази връзка ето някои полезни съвети как да инвестираме при свиваща се икономика:

1. Мисли гъвкаво

През периоди на рецесия хората не са склонни да харчат своите пари за високотехнологични продукти или скъпи стоки като автомобили и електроника. Същевременно хората няма как да не купуват стоки, продукти и услуги, които са от първа необходимост като храна и енергия.

Освен това, според изследване на McGraw-Hill, компаниите, които могат да си позволят да рекламират продуктите си, ще спечелят повече клиенти на местните пазари, независимо от разпознаваемостта на търговската марка преди рецесията, което ги прави предпочитана инвестиция при управлението на индивидуалния портфейл.

Според изследването фирми, които са увеличили или поне запазили своите рекламни разходи по време на рецесията в САЩ 1981-82 година, са отчели среден ръст на продажбите си по време на самата рецесия и в следващите три години след нея, който е бил значително по-висок от продажбите на фирмите, които са намалили рекламните разходи за същия период.

2. Избягвайте плащането на скъпа цена за една акция
По време на мечи пазари и свиване на икономиката е много важно „да си напишете домашното”, тъй като плащането на прекалено висока цена за една акция може да има сериозни последствия. Няма категорични правила за това, но въпреки това се стремете да купувате компании, които се търгуват под счетоводната си стойност и същевременно имат сравнително добър бизнес.

Това е нужно, защото по време на икономическа криза вероятно печалбата на компанията ще се свие или тя ще отчете загуба, което ще окаже влияние и върху счетоводната стойност в посока нейното намаляване.

Ако въпросната компания фалира и се наложи тя да бъде разпродадена „на парче”, то има голям шанс активите да могат да обезщетят първоначалната ви инвестиция, като ви донесат същевременно и печалба.

3. Уверете се, че всички лоши новини за компанията, обект на потенциална покупка от ваша страна, са свършили.

Ако една компания последователно съобщава лоши новини и цената на акциите постоянно пада, рисковано начинание би било, ако я купите по време на рецесия. В крайна сметка никой не знае дали най-лошото за компанията е свършило. Накратко – най-добрият съвет в този случай би бил да избягвате инвестирането в такива акции, докато потокът от лоши новини не приключи, или пазарът не я е разпродал до такава степен, че да ви компенсира за риска.

4. Диверсифицирай

Въпреки че се подразбира от само себе си, диверсифицирайте своя портфейл, когато е нужно. Това не означава просто разпределяне на инвестициите само между набор от акции, а по-скоро и между индустрии и по възможност – по икономики.

Защо диверсификацията е толкова важна по време на мечи пазар? Много просто – уцелване на дъното на някоя акция, индустрия или пазар е трудно и дори невъзможно.

До каква степен трябва да се диверсифицира? Някои инвеститори вярват, че диверсификация може да се постигне с между 10 и 20 акции, докато други вярват, че перфектна диверсификация е възможна с много повече на брой акции и дори с различни класове активи.